Składniki:
500 mięsa mielonego z indyka
1 marchewka
2 ząbki czosnku
1 jajko
słodka i ostra papryka
zioła prowansalskie
jarzynka
1 łyżka ostrego sosu chili
sos:
1 duża cebula
3 łodygi selera naciowego
1/2 kopru włoskiego
250 g pieczarek
1/2 papryki
sól, pieprz
1 jogurt naturalny
Przygotowanie:
Marchewkę zetrzeć na tarce o drobnym oczku i dodać do mięsa razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, jajkiem i przyprawami. Dokładnie wymieszać. Uformować pulpety, mi wyszło 8. Cebulę posiekać i wrzucić do rondla z grubym dnem, chwilę podsmażyć i włożyć pulpety, podsmażyć ze wszystkich stron, podlać szklanką wody, dodać pokrojone warzywa i dusić całość około pół godziny. Doprawić sos do smaku, zdjąć z palnika, odczekać 5 minut i wymieszać z jogurtem. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego 🙂