Naleśniki szpinakowe z twarogiem i rzodkiewką
Naleśniki wytrawne mają uniwersalne zastosowanie. Dzisiejsze z dodatkiem szpinaku, zawsze odrobinę zdrowsze niż tradycyjne jasne zjedliśmy jako danie obiadowe. Biały ser z rzodkiewką i szczypiorkiem najczęściej podawany na kanapkach dzisiaj stanowi naleśnikowy farsz. Do naleśników podałam sos czonkowy.
Połączenie bardzo smaczne i trafione, polecam do wypróbowania!
Składniki na 8 naleśników:
1,5 szklanki mąki orkiszowej jasnej
2 jajka
1/2 szklanki mleka
1 szklanka gazowanej wody mineralnej
4 brykiety mrożonego szpinaku
sól
1 łyżka oleju
1 łyżeczka cukru
Składniki na nadzienie:
250 g twarogu półtłustego
1 pęczek rzodkiewek
szczypiorek
sól, pieprz
2 łyżki jogurtu greckiego
1 łyżeczka chrzanu ze słoiczka – opcjonalnie
Składniki na sos czosnkowy:
jogurt grecki 200 g
2 ząbki czosnku
sól
Przygotowanie:
brykiety szpinaku rozdrobnić (podzióbałam widelcem) i odstawić do rozmrożenia
wszystkie składniki na naleśniki wymieszać mikserem i odstawić na 30 minut. Na koniec wmieszać rozmrożony szpinak i ewentualnie skorygować ilość wody. Ciasto powinno swobodnie rozlewać się na patelni
twaróg wymieszać z jogurtem i startymi na tarce rzodkiewkami. Doprawić i ewentualnie dodać chrzan dla podkręcenia smaku
jogurt wymieszać z rozdrobnionym czosnkiem, doprawić solą i odstawić do lodówki
usmażyć z podanego przepisu naleśniki. Smarować twarożkowym nadzieniem, zrolować
podawać z przygotowanym sosem czosnkowym
SMACZNEGO !