Naleśniki szpinakowe z twarogiem i rzodkiewką

Naleśniki szpinakowe z twarogiem i rzodkiewką

Naleśniki szpinakowe z twarogiem i rzodkiewką

Naleśniki wytrawne mają uniwersalne zastosowanie. Dzisiejsze z dodatkiem szpinaku, zawsze odrobinę zdrowsze niż tradycyjne jasne zjedliśmy jako danie obiadowe. Biały ser z rzodkiewką i szczypiorkiem najczęściej podawany na kanapkach dzisiaj stanowi naleśnikowy farsz. Do naleśników podałam sos czonkowy.
Połączenie bardzo smaczne i trafione, polecam do wypróbowania!

Składniki na 8 naleśników:
1,5 szklanki mąki orkiszowej jasnej
2 jajka
1/2 szklanki mleka
1 szklanka gazowanej wody mineralnej
4 brykiety mrożonego szpinaku
sól
1 łyżka oleju
1 łyżeczka cukru

Składniki na nadzienie:
250 g twarogu półtłustego
1 pęczek rzodkiewek
szczypiorek
sól, pieprz
2 łyżki jogurtu greckiego
1 łyżeczka chrzanu ze słoiczka – opcjonalnie

Składniki na sos czosnkowy:
jogurt grecki 200 g
2 ząbki czosnku
sól

Przygotowanie:
brykiety szpinaku rozdrobnić (podzióbałam widelcem) i odstawić do rozmrożenia
wszystkie składniki na naleśniki wymieszać mikserem i odstawić na 30 minut. Na koniec wmieszać rozmrożony szpinak i ewentualnie skorygować ilość wody. Ciasto powinno swobodnie rozlewać się na patelni
twaróg wymieszać z jogurtem i startymi na tarce rzodkiewkami. Doprawić i ewentualnie dodać chrzan dla podkręcenia smaku
jogurt wymieszać z rozdrobnionym czosnkiem, doprawić solą i odstawić do lodówki
usmażyć z podanego przepisu naleśniki. Smarować twarożkowym nadzieniem, zrolować
podawać z przygotowanym sosem czosnkowym
SMACZNEGO !

Link do przepisu: https://www.gotujzdrowokolorowo.pl/2021/08/nalesniki-szpinakowe-z-biaym-serem-i.html

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.