Żeberka pieczone ze śliwką

Żeberka pieczone ze śliwką

Żeberka pieczone ze śliwką

Piekielnie dobre żeberka z suszonymi śliwkami i powidłami, niebanalne połączenie powideł i przypraw sprawi, iż tak przygotowane żeberka zachwycą nas smakiem i staną się wytwornym daniem.

7 porcji
60 minut czas przygotowania

Składniki:
• 1 kg żeberek wieprzowych
• 200 g śliwek suszonych
• sól
• Składniki na marynatę:
• 3 łyżki oliwy z oliwek
• 1 łyżka octu jabłkowego
• 250 g powideł śliwkowych
• 4 ząbki czosnku
• 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
• 1 łyżka przyprawy do grilla
• 1 łyżeczka chili Cayenne

Sposób przygotowania:
1. Żeberka myję, osuszam, kroję w paski, doprawiam solą.
2. Wszystkie składniki na marynatę przekładam do miski, czosnek obieram, przeciskam przez praskę. Dokładnie mieszam i nacieram marynatą każdy kawałek mięsa.
3. Mięso układam w naczyniu żaroodpornym, na mięsie układam śliwki suszone i piekę w rozgrzanym piekarniku 45 minut w 180°C.
4. Danie gotowe.
5. Smacznego.

Zobacz inne przepisy na żeberka:
Żeberka w kiszonej kapuście z ziemniakami + FILM
Żeberka w kapuście kiszonej z piekarnika – wyjątkowe danie na obiad + FILM
Barszcz ukraiński na żeberkach + FILM
Duszone żeberka w piwie
Żeberka w kapuście kiszonej

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.