Żeberka w sosie słodko kwaśnym
Mięciutkie żeberka wieprzowe w aromatycznym sosie, idealne na obiad, kolacje świąteczną. Wystarczy kilka składników i zaledwie 15 minut do przygotowania tego dania.
6 porcji
15 minut czas przygotowania
Składniki:
• 1 kg żeberek wieprzowych
• 4 ząbki czosnku
• 3 cm korzenia imbiru
• 8 łyżek sosu sojowego jasnego
• 1 szk. sosu słodko kwaśnego
• Sól
Sposób przygotowania:
1. Żeberka myję, kroję na mniejsze kawałki, przekładam do miski.
2. Czosnek, imbir obieram. Czosnek przeciskam przez praskę, imbir kroję bardzo drobno. Warzywa przekładam do mięsa, wsypuję sól, wlewam sos sojowy i odstawiam na jedną godzinę.
3. Po tym czasie mięso z marynatą przekładam do naczynia żaroodpornego, wlewam sos słodko kwaśny i piekę 50 minut w rozgrzanym piekarniku w 180°C.
4. Żeberka gotowe, podaję z ziemniakami oraz surówką.
5. Smacznego.