Ciasto biały Lion
Chrupiący biszkopt, delikatny krem budyniowy, słodki kajmak z ryżem – to połączenie smaków sprawia, że ciasto Biały Lion podbija serca nie od dziś. Jego przygotowanie może wydawać się nieco czasochłonne, jednak efekt końcowy z pewnością wynagrodzi wszystkie starania.
To wyjątkowe ciasto to doskonała propozycja na specjalne okazje, takie jak urodziny, imieniny czy święta. Jego elegancki wygląd i niepowtarzalny smak zachwycą zarówno dorosłych, jak i dzieci.
Dlaczego warto upiec Białego Lwa?
- Smak dzieciństwa: Dla wielu osób to ciasto przywołuje wspomnienia z dzieciństwa i ciepłe chwile spędzone z rodziną.
- Wszechstronność: Można go przygotować zarówno na większe przyjęcia, jak i na małe, rodzinne spotkania.
- Łatwość modyfikacji: Przepis jest dość elastyczny, więc można go dostosować do własnych preferencji, np. dodając ulubione owoce lub bakalie.
W poniższym przepisie krok po kroku wyjaśniono, jak przygotować to pyszne ciasto. Dzięki szczegółowym instrukcjom i wskazówkom, nawet początkujący kucharz poradzi sobie z jego wykonaniem.
Zacznijmy więc kulinarczną przygodę i stwórzmy razem niezapomniane ciasto Biały Lion!
6 jajek
1,5 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki wody
Masa:
2 szklanki mleka
2 żółtka
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru
2 łyżki soku z cytryny
200 g masła
Poncz:
0,5 szklanki przegotowanej wody
sok z 1/2 cytryny
2 łyżki cukru
Dodatkowo:
puszka masy kajmakowej (510 g)
80 g ryżu preparowanego
mała torebka orzeszków ziemnych solonych
50 g białej czekolady
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywna pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku i dalej ucierać. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając drewnianą łyżką. W międzyczasie wlewać do masy wodę.
Dno tortownicy o średnicy 27 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boki wysmarować masłem i obsypać kaszą manną. Ciasto przelać do tortownicy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok. 30-45 minut, do tzw. suchego patyczka.
1,5 szklanki mleka zagotować z cukrem. Żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną dobrze rozmieszać, aby nie było grudek. Wlać do gotującego się mleka i chwilę pogotować, ciągle mieszając. Gotowy budyń wylać na głęboki talerz i przykryć szczelnie folią spożywczą, aby nie powstał kożuch. Odstawić do wystudzenia.
Miękkie masło utrzeć na puch. Stopniowo dodawać po łyżce budyniu, ciągle ucierając. Na koniec dodać sok z cytryny i zmiksować.
Masę kajmakową przełożyć do miski, rozetrzeć łyżką, wsypać ryż preparowany i dokładnie wymieszać, tak aby masa oblepiła ryż.
Biszkopt przekroić na dwa placki. Poncz przygotować, mieszając podane składniki.
Spód ciasta nasączyć. Wyłożyć masę z ryżem preparowanym. Na nią 2/3 masy budyniowej. Przykryć drugim plackiem, który również nasączyć. Na wierzch wyłożyć pozostałą masę. Posypać posiekanymi orzeszkami i czekoladą startą na małych oczkach.
Ciasto przechowywać w lodówce.
P.S. Aby łatwiej było złożyć ciasto, polecam robić to w tortownicy, w której piekliśmy biszkopt 🙂