Ciasto biały Lion

Ciasto biały Lion

Ciasto biały Lion

6 jajek
1,5 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki wody

Masa:
2 szklanki mleka
2 żółtka
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru
2 łyżki soku z cytryny
200 g masła

Poncz:
0,5 szklanki przegotowanej wody
sok z 1/2 cytryny
2 łyżki cukru

Dodatkowo:
puszka masy kajmakowej (510 g)
80 g ryżu preparowanego
mała torebka orzeszków ziemnych solonych
50 g białej czekolady

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywna pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku i dalej ucierać. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając drewnianą łyżką. W międzyczasie wlewać do masy wodę.
Dno tortownicy o średnicy 27 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boki wysmarować masłem i obsypać kaszą manną. Ciasto przelać do tortownicy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok. 30-45 minut, do tzw. suchego patyczka.
1,5 szklanki mleka zagotować z cukrem. Żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną dobrze rozmieszać, aby nie było grudek. Wlać do gotującego się mleka i chwilę pogotować, ciągle mieszając. Gotowy budyń wylać na głęboki talerz i przykryć szczelnie folią spożywczą, aby nie powstał kożuch. Odstawić do wystudzenia.
Miękkie masło utrzeć na puch. Stopniowo dodawać po łyżce budyniu, ciągle ucierając. Na koniec dodać sok z cytryny i zmiksować.
Masę kajmakową przełożyć do miski, rozetrzeć łyżką, wsypać ryż preparowany i dokładnie wymieszać, tak aby masa oblepiła ryż.
Biszkopt przekroić na dwa placki. Poncz przygotować, mieszając podane składniki.
Spód ciasta nasączyć. Wyłożyć masę z ryżem preparowanym. Na nią 2/3 masy budyniowej. Przykryć drugim plackiem, który również nasączyć. Na wierzch wyłożyć pozostałą masę. Posypać posiekanymi orzeszkami i czekoladą startą na małych oczkach.
Ciasto przechowywać w lodówce.

P.S. Aby łatwiej było złożyć ciasto, polecam robić to w tortownicy, w której piekliśmy biszkopt 🙂

Link do przepisu: http://zakubkamitalerzami.blogspot.com/2015/07/ciasto-biay-lion.html

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.