Ciasto Rafaello

Ciasto Rafaello

Ciasto Rafaello

Masz ochotę na coś słodkiego do kawy lub chcesz poczęstować czymś wyjątkowym gości oto propozycja dla Ciebie. Poznaj przepis na bardzo proste ciasto z wiórkami kokosowymi, przekładane krakersami. Temu smakowi nie oprze się żaden łasuch.

Forma 23 cm x 23 cm
30 minut czas przygotowania
20 porcji

Składniki:
• 500 g mleka
• 160 g cukru
• 150 g wiórków kokosowych
• 3 żółtka
• 2 łyżeczki cukru waniliowego
• 50 g skrobi ziemniaczanej
• 50 g mąki pszennej
• 250 masła
• 100 g krakersów
• Kilka cukierków Rafaello do dekoracji

Sposób przygotowania:
1. 400 g mleka gotujemy z cukrem oraz cukrem waniliowym. W pozostałym mleku rozrabiamy skrobię oraz mąkę i wlewamy do gotującego się mleka, ciągle mieszając do chwili uzyskania gęstej konsystencji.
2. Masło miksujemy mikserem, dodajemy żółtka oraz stopniowo ostudzoną masę budyniową. Na koniec masę łączymy wiórkami kokosowymi ( 50 g zostawiamy do posypania ciasta)mieszając łyżką.
3. Na dnie formy układamy krakersy.
4. Następnie wykładamy połowę masy i ponownie układamy ciastka i pozostałą masę budyniową.
5. Wierzch ciasta posypujemy wiórkami kokosowymi i dekorujemy cukierkami.
6. Chłodzimy dwie godziny w lodówce.
7. Gotowe.
8. Smacznego.

Zobacz inne przepisy na ciasto Rafaello:
Ciasto Rafaello Na Biszkopcie Z Białą Czekoladą + FILM
Ciasto Rafaello Na Krakersach
Ciasto Picuś Glancuś – Orzechowy Deser Bez Pieczenia + FILM
Rafaello Na Krakersach
RAFAELLO NA BISZKOPCIE

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.