Ciasto rafaello na krakersach

Ciasto rafaello na krakersach

Ciasto rafaello na krakersach

Ciasto, które idealnie naśladuje popularne pralinki rafaello.
Nie znam ani jednej osoby, której by nie posmakowało.
Wszystko w nim idealnie się zgrywa – krakersy pod wpływem wilgoci delikatnie miękną, a smażone wiórki kokosowe nadają ciastu niepowtarzalnego charakteru.
To jedno z moich ulubionych ciast. Chyba nie potrzeba większej rekomendacji…

Czas przygotowania: ok. 30 min.
Stopień trudności: łatwe
Liczba porcji: ok. 24 kwadratowych kawałeczków

Przepis na formę o wymiarach ok. 28:14 cm

Składniki na krem:
• 200 g wiórków kokosowych
• 200 g migdałów w płatkach
• 1 litr mleka
• 1 szklanka cukru
• 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
• 1 i 1/2 kostki miękkiego masła
• 6 płaskich łyżek mąki pszennej
• 6 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej

• ok. 400 g krakersów (zwykłych, solonych)

Z podanej ilości mleka odlać 3/4 szklanki i wymieszać z mąkami, cukrem oraz ekstraktem.

Resztę mleka zagotować.

Do wrzącego mleka wlać przygotowaną uprzednio rzadką masę.

Wymieszać wszystko trzepaczką, aż powstanie gęsty budyń, wtedy gotować jeszcze chwilę*.

Gotowy budyń przełożyć do miski i studzimy. Musi być przynajmniej letni, aby przystąpić do kolejnego kroku.

Margarynę zmiksować do gładkości, wtedy stopniowo dodawać przestygnięty budyń.

Do masy dodać wiórki kokosowe i płatki migdałowe. Wszystko wymieszać.

Pierwszą warstwę krakersów ułożyć na dnie formy. Na nią wyłożyć 3 – 4 łyżki kremu. Przykryć to drugą warstwą krakersów i kremu, tak postępować do wykorzystania kremu i krakersów.
Powinno to wyglądać tak:
– krem (na wierzchu)
– krakersy
– krem
– krakersy
– krem
– krakersy
– krem
– krakersy (na spodzie)

Składniki na pieczone wiórki kokosowe:
• 2 łyżki masła
• 100 g wiórków kokosowych
• 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
• 2 łyżki cukru

Masło roztopić na patelni, dodać wiórki kokosowe, ekstrakt, a na koniec cukier.

Smażyć, aż się zarumienią.

Ostudzić.

Posypać wystudzonymi wiórkami ciasto.

Gotowe ciasto rafaello wstawić do lodówki, poprzez to krakersy zmiękną, a ciasto zyska na smaku i konsystencji.

* Trzeba uważać, aby budyń się nie przypalił, a zdarza się to dość często.

Link do przepisu: http://slodkigrymas.blogspot.com/2013/02/ciasto-rafaello-na-krakersach.html

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.