Ciasto z bitą śmietaną i musem malinowym

Ciasto z bitą śmietaną i musem malinowym

Ciasto z bitą śmietaną i musem malinowym

Orzeźwiające, słodkie ciasto. Bita śmietana w połączeniu z owocami to zawsze gwarancja udanego wypieku. Do tego puszysty i delikatny biszkopt. Znika w bardzo szybkim tempie. Przepis jest niezwykle prosty i uniwersalny- można użyć innych sezonowych owoców. Będzie równie smaczne.

Ciasto:
3 jajka
110g cukru
70g mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka soku z cytryny

Bita śmietana:
600ml śmietany 30%
1 łyżka cukru pudru
2 opakowania śnieżki
3 łyżeczki żelatyny
Mus malinowy:
2 galaretki malinowe
800ml wody
500g malin

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo cukier i miksujemy do utworzenia się gęstej i lśniącej masy. Kolejno wrzucamy żółtka, cały czas mieszając. Na końcu dodajemy mąki z proszkiem do pieczenia oraz sok z cytryny. Pieczemy około 20 minut.

W 800ml gorącej wody rozpuszczamy galaretki i odstawiamy. Maliny blendujemy i łączymy z lekko tężejącą galaretką. Zostawiamy do zgęstnienia.

Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody. Śmietanę ubijamy na sztywno ze śnieżkami i cukrem pudrem. Na końcu wlewamy ostudzoną żelatynę. Masę rozsmarowujemy na biszkopcie i wstawiamy do lodówki. Gdy mus malinowy będzie gotowy, wylewamy go na bitą śmietanę. Całość odstawiamy w chłodne miejsce do całkowitego stężenia.

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.