Szybkie ciasto jogurtowe z jabłkami
Chrupiąca skórka, wilgotne wnętrze i aromat świeżych jabłek – to wszystko czeka na Ciebie w tym prostym i szybkim przepisie na ciasto jogurtowe! Idealne na słodki podwieczorek, śniadanie lub jako deser po obiedzie. To ciasto zachwyci nie tylko swoim smakiem, ale również delikatną konsystencją i pięknym, złocistym kolorem.
Dlaczego warto wybrać ten przepis?
- Szybkie przygotowanie: Wszystkie składniki masz pewnie już w domu, a samo przygotowanie ciasta zajmie Ci zaledwie chwilę.
- Proste składniki: Nie potrzebujesz żadnych egzotycznych produktów, wystarczy kilka podstawowych składników, które znajdziesz w każdej kuchni.
- Wiele możliwości: Możesz eksperymentować z dodatkami – oprócz jabłek możesz dodać np. gruszki, śliwki, borówki lub inne ulubione owoce. Możesz również posypać ciasto cynamonem, orzechami lub płatkami migdałów.
To ciasto to doskonały sposób na wykorzystanie sezonowych owoców i wprowadzenie odrobiny domowego ciepła do Twojego dnia. Przygotuj się na pochwały od całej rodziny!
A teraz zapraszam Cię do kuchni, abyśmy wspólnie upiekli to przepyszne ciasto!
1 jogurt naturalny (150 g)
2,5 szklanki mąki (typ 450)
1,5 szklanki cukru
¾ szklanki oleju
4 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jabłka
- białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać żółtka, olej, jogurt, miksować,
- dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać łyżką,
- ciasto wylać na kwadratową formę wyłożoną papierem do pieczenia,
- jabłka obrać, pokroić, wyłożyć na ciasto, docisnąć,
- piec 40 minut w tem. 180 stopni.