PROSTE CIASTO Z JABŁKAMI (NA BIAŁKACH)

PROSTE CIASTO Z JABŁKAMI (NA BIAŁKACH)

PROSTE CIASTO Z JABŁKAMI (NA BIAŁKACH)

Proste i… pyszne ciasto z jabłkami mam dla Was dzisiaj 🙂
Jest to przepis na ciasto, który możecie wykorzystać, gdy po wykonaniu innego deseru zostaną Wam białka, jak na przykład po zrobieniu Malinowej chmurki. Już nie będziecie musieli robić tak popularnego, ale zarazem pysznego pieguska… To ciasto jest znacznie bardziej wilgotne i miękkie. A z dodatkiem jabłek, cynamonu i płatków migdałów smakuje przepysznie. Kolejną zaletą jest łatwość i szybkość jego przygotowania. Dodatkowo ilości składników możecie zwiększać lub zmniejszać (w zależności od ilości białek) zachowując podane proporcje.

Proste ciasto z jabłkami:
1 szklanka białek
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka oleju
1 – 1 1/2 szklanki cukru
1 1/2 szklanki mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
jabłka (u mnie 3-4)
płatki migdałów
cynamon

Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywno. Dodać cukier i ubijać tak długo aż cukier się rozpuści. Dodać letnie mleko, olej i wymieszać. Następnie stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia cały czas mieszając. Wylać połowę ciasta do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Na ciasto ułożyć część pokrojonych w plasterki jabłek, wyłożyć resztę ciasta i ułożyć pokrojone w ósemki jabłka. Posypać cynamonem i płatkami migdałów. Piec w 160 st. C około 30 min. do suchego patyczka.
Wszystkie składniki należy odmierzać szklanką/naczyniem o takiej samej pojemności.

Smacznego! 🙂

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.