Kokardki z sosem pieczarkowym i porem
Przyznaje się bez bicia, że ostatnio “zapuściłam” bloga. Ale tyle mam teraz na głowie, że bardzo trudno mi znaleźć chwilkę, żeby coś nowego wstawić. Ale od dzisiaj zaczynam długo wyczekiwany urlop. W końcu odpocznę, polenię się na basenie i będę “nic nie robić”. Ostatnio dużo się dzieje. Wiemy już kto mieszka w moim brzuchu – będzie dziewczynka ! 🙂
Dobra, dosyć prywaty i zapraszam po przepis na szybki obiad z sosem pieczarkowym w roli głównej.
Składniki:
1. 2 szklanki makaronu kokardki
2. 500 ml śmietanki 30%
3. opakowanie pieczarek
4. por
5. 2 piersi z kurczaka
6. 3 łyżki masła
Przygotowanie:
Piersi myjemy, osuszamy i kroimy w małe paseczki. Smażymy je na mocno rozgrzanej patelni na maśle. Pieczarki obieramy i kroimy w talarki. Pora dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w piórka. Dodajemy pieczarki do mięska i smażymy na małym ogniu koło 10 min. Zalewamy śmietanką, dodajemy pora o gotujemy co chwila mieszając, aż sos się zredukuje. Przyprawiamy do smaku. Podajemy z ugotowanymi kokardkami 🙂