Podbeskidzkie duszonki
Mąż rzekł: duszonki najlepiej smakują z ogniska! No ale, jak nie ma możliwości przygotowania duszonek w żeliwnym garze, nad trzaskającym ogniem, nie pozostaje nic innego jak złapać za duży garnek z pokrywką i kuchenkę, taką jaką mamy;)
SKŁADNIKI:
20 dag boczku (może być wędzony lub parzony)
30 dag kiełbasy
2-3 ćwiartki białej kapusty
5-6 ziemniaków
masło
sól
pieprz
WYKONANIE:
1. Na dno garnka wlewamy odrobinę oleju i dodajemy trochę masła (na oko). Oleju dodajemy po to, by masło nam się nie przypaliło.
2. Następnie dodajemy pokrojony w kostkę boczek i go obsmażamy.
3. Na boczek wrzucamy kiełbasę pokrojoną w kostkę i poszatkowaną kapustę.
4. Całość podlewamy ok. 0.5 szkl. wody (można mniej; Mąż powiedział: “noo tak na oko”) i przykrywamy pokrywką. Na razie nie mieszamy. Robimy to, gdy kapusta trochę opadnie.
5. Danie jest gotowe, gdy kapusta i ziemniaki zmiękną. Doprawiamy solą i pieprzem.