Ciasto czekoladowe z musem truskawkowym
Mocno czekoladowy spód i lekka, truskawkowa pianka. Ciasto jest przepyszne.
Choć grudzień to najpiękniejszy i najsmaczniejszy miesiąc, pełen m.in. piernikowych, makowych czy sernikowych smaków, mnie zamarzyło się coś zupełnie innego. Zima jeszcze na dobre się nie zaczęła, a ja zatęskniłam na moment za lekkimi, letnimi smakami.
Wiedziałam, że nadszedł czas, by przygotować ciasto, które „chodziło” za mną już od dawna. Spód mocno czekoladowy, ciężki, a przy tym przyjemnie wilgotny, a na wierzchu leciutka, różowa pianka o smaku truskawek.
Mus przygotowałam z truskawek mrożonych, a do miksowania przydał się mocny blender polskiego producenta KERNAU. Truskawki przed miksowaniem rozmroziłam, ale blender jest mocny, o mocy aż 800 W, więc myślę, że i z takimi by sobie poradził.
Całościowo ciasto wyszło bardzo smaczne i gorąco je polecam.