NIEMIECKIE PIERNICZKI
Lebkuchen czyli tradycyjne niemieckie pierniczki, wypiekane z okazji świąt Bożego Narodzenia. W samych Niemczech jest wiele wersji tych ciasteczek. Są jedyne w swoim rodzaju, gdyż zawierają mąkę migdałową, czyli zmielone migdały oraz mają wspaniały cytrynowy aromat. Pierniczki są miękkie od razu po upieczeniu, ale trzeba pilnować, by za bardzo się nie przypiekły w piekarniku, gdyż wtedy staną się twarde i kruche.
W swoim składzie zawierają również miód, dlatego po kilku dniach mogą stwardnieć – najlepiej przechowywać je w zamkniętym opakowaniu z kawałkiem jabłka, dzięki temu zawsze będą miękkie.
Pierniczki lukrujemy przed podaniem lub od razu po upieczeniu – lukier również będzie chronił ciastka przed wysychaniem. W przygotowaniu są naprawdę bardzo szybkie i proste, dlatego można upiec je na ostatnią chwilę…