Marmoladnik ze słonecznikiem
Rewelacyjne ciasto przykryte uzależniającym, słodkim słonecznikiem.
Przepis pochodzi z tego bloga. Jedynie trochę zmodyfikowałam masę, bo nie przepadam za gotowanym budyniem w cieście, wolę masę budyniową 😉
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
10 łyżek dżemu (ja dałam nutellę ze śliwek)
2 jajka
1 szklanka cukru
125 g masła
2 łyżeczki kakao
1 szklanka mleka
1,5 łyżeczki sody
Masa budyniowa:
1 budyń śmietankowy
1,5 szklanki mleka
3 łyżki cukru
200 g masła
Dodatkowo:
0,5 słoiczka dżemu (ja dałam z ciemnych winogron)
Słonecznik:
200 g ziaren słonecznika
100 g masła
4 łyżki miodu
3/4 szklanki cukru
Miękkie masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy jajka, mleko i dżem. Miksujemy na gładką masę. Mąkę mieszamy z sodą i kakao, i dodajemy do masy. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Blaszkę o wymiarach 32×20 cm wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Pieczemy ok. 45 minut w 180 stopniach (do tzw. suchego patyczka). Po upieczeniu studzimy.
Szklankę mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleko rozpuszczamy proszek budyniowy. Mieszankę wlewamy na gotujące się mleko, mieszamy i gotujemy ok. 2 minuty. Ugotowany budyń przykrywamy folią spożywczą (tak aby dotykała ona powierzchni budyniu, wtedy nie zrobi się nam kożuch) i odstawiamy do wystudzenia.
Miękkie masło ucieramy na puch i stopniowo dodajemy zimny budyń. Ucieramy dokładnie, aby masa była jednolita.
Ciasto kroimy wzdłuż na dwa placki. Spód smarujemy dżemem. Na dżem wykładamy masę i wyrównujemy. Przykrywamy drugim plackiem. (Jeżeli na cieście zrobiła się duża górka, to możemy ją skroić lub położyć placek wierzchem do dołu – na masę, wtedy ciasto będzie równiejsze i słonecznik nie będzie spływał)
Ziarna słonecznika podprażamy na suchej patelni na lekko brązowy kolor. Przekładamy do miseczki i studzimy.
W rondelku rozpuszczamy masło z miodem. Gdy się połączą dodajemy cukier. Podgrzewamy około 2 minuty (aż cukier się rozpuści). Wsypujemy słonecznik, mieszamy i zagotowujemy. Od razu, gorący wykładamy na ciasto i równo rozprowadzamy. (Masy słonecznikowej nie gotujemy zbyt długo, bo zrobi się twarda skorupa, wystarczy jedynie ją zagotować).
Ciasto odstawiamy do wystudzenia.