Kotlety jajeczne

Kotlety jajeczne

Kotlety jajeczne

Ostatni raz jadłam je w szkole podstawowej. Moje wrażenia i wspomnienia zostały odczarowane tym udanym przepisem:

SKŁADNIKI:
7 jajek
szczypiorek
bułka tarka
sól, pieprz
kilka ziemniaków
2 marchewki
zielony groszek

Sześć jajek ugotować na twardo. Jak ostygną zetrzeć na tarce. Drobno posiekać szczypiorek. Do miski wsypać jajka, szczypiorek, 1 całe jajko, i dwie łyżki bułki tartej. Doprawić sola i pieprzem. Dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Jeśli będzie jeszcze za bardzo kleista dodać łyżkę bułki tartej.
Z przygotowanej masy uformować 4 równe kule. A następnie ukształtować kotlety i obtoczyć je w bułce tartej.

Smażyć na oleju do pięknego zarumienienia obu stron.
Kotleciki zostały podane z ziemniakami, marchewką gotowaną na parze z dodatkiem podsmażonego na maśle zielonego groszku.

Taka niby klasyka a wygląda i smakuje całkiem nowocześnie 🙂

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.