Diabelskie Jajka
Na naszym świątecznym stole lub obiedzie piątkowym mogą znaleźć się jajka zrobione w pysznym sosie.
Składniki:
• 6 jaj
• 3 ogórki konserwowe
• Łyżka przecieru pomidorowego
• 3 łyżki keczupu
• Szczypta ostrej papryki
• Łyżeczka mąki pszennej
• Trochę posiekanego szczypiorku
• Pieprz
• Sól
Sposób przygotowania:
1. W małym rondelku zagotować szklankę wody, po czym zdjąć go z ognia i wlać zaprawę zrobioną z mąki oraz przecieru, zagotować, doprawić solą, pieprzem, papryką.
2. Ogórki drobniutko pokroić w kostkę, włożyć do sosu, jeszcze raz zagotować, wlać keczup.
3. Ugotowane na twardo jajka obrać, przeciąć wzdłuż na połówki, ułożyć na półmisku żółtkiem do góry, zalać sosem, posypać posiekanym szczypiorkiem i od razu podawać.
4. Smacznego.