Meksykański Raj
Malutkie kotleciki zatopione w sosie meksykańskim z aromatycznymi warzywami, podane z makaronem idealnie pasuje na danie obiadowe.
Składniki na kotlety:
• ½ kg mięsa mielonego z łopatki
• Cebula
• jajko
• 2 łyżki bułki tartej
• 1 łyżeczka majeranku
• Trochę papryki ostrej
• Sól
• Olej do smażenia
Składniki na sos warzywny:
• Cebula
• ½ kg fasolki szparagowej
• 1 opakowanie marchewek mini
• 1 papryka czerwona
• Sól
• 2 słoiczki po 550 g sosu meksykańskiego
Dodatkowo:
• Opakowanie makaronu świderki
Sposób przygotowania:
1. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy drobno pokrojoną cebulę, wbijamy jajko doprawiamy solą oraz papryką ostrą, wsypujemy majeranek, bułkę tartą, dokładnie mieszamy i robimy małe okrągłe kotleciki wielkości orzecha włoskiego. Kuleczki mięsne smażymy na rozgrzanym oleju.
2. Na drugiej patelni prużymy obraną i drobno pokrojoną cebulę.
3. Do cebuli dodajemy fasolkę, marchewki i pokrojoną w paseczki paprykę, solimy.
4. Gdy warzywa są już miękkie wlewamy sosy meksykańskie, chwilkę gotujemy.
5. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, po ugotowaniu układamy na dnie naczynia.
6. Na makaron wylewamy sos i układamy kotleciki.
7. Danie gotowe.
8. Smacznego.