Tiramisu bez jajek
Miałam ochotę na włoską niedzielę, czyli czarną kawę i słodkie tiramisu 🙂 przyznam się szczerze, że ten deser mnie pokonał, 🙂 jest tak słodki, że zjedzenie jednego kawałka to prawdziwy wyczyn. Jednakże polecam, ze względu na szybkość wykonania i urodę 🙂 Smacznego.
Składniki (na formę o długości 25 cm):
200 g biszkoptów podłużnych – najlepiej takich puchatych
500 g śmietany kremówki 36%
250 g serka mascarpone
1/2 szklanki cukru pudru
2 podwójne espresso
borówki
i gorzkie dobrej jakości kakao do posypania
Przygotowanie:
1. Parzymy i studzimy kawę.
2. Miksujemy z cukrem pudrem śmietanę kremówkę do momentu uzyskania puchatej, gęstej bitej śmietany.
3. Gdy bita śmietana jest ubita dodajemy serek mascarpone i miksujemy krótko do połącznia (dłuższe miksowanie może spowodować zważenie kremu).
4. Formę wykładamy papierem do pieczenia a następnie zanurzamy w zimnej kawie biszkopty i układamy jeden obok drugiego robiąc w ten sposób spód ciasta. Uwaga: biszkoptów nie moczymy w kawie, jedynie delikatnie zanurzamy z jednej i z drugiej strony.
5. Na ułożone biszkopty wykładamy połowę kremu, posypujemy wierzch kakao używając do tego siitka.
6. Następnie wykładamy na wierzch drugą warstwę biszkoptów, podobnie jak poprzednio zanurzając je w kawie. Jeśli pierwsze biszkopty kładliśmy wzdłuż formy, te warto położyć w poprzek.
7. Na drugą warstwę biszkoptów ponownie wykładamy krem, wygładzamy i posypujemy kakao.
Tiramisu najlepiej smakuje po kilkugodzinnym leżakowaniu w lodówce.
Przed podaniem deser dekorujemy owocami – super smakuje z truskawkami i borówkami, przelamują slodycz kremu.
Oryginalny przepis pochodzi ze strony kotlet.tv
Smacznego.