Polędwiczki w sosie z kurkami
Dziś na obiad polecam, bardzo proste w przygotowaniu a zarazem smaczne, soczyste mięso z polędwiczek wieprzowych w aromatycznym sosie z dodatkiem grzybów kurek. Danie rozpływa się w ustach, idealnie do tego pasują kopytka lub kluski śląskie.
8 porcji
30 minut czas przygotowania
Składniki:
• 2 polędwiczki wieprzowe
• ½ kg grzybów kurek
• 1 cebula
• 2 łyżki masła
• 1 szk. śmietany 30%
• 1 łyżka mąki pszennej
• Sól
• Pieprz
Sposób przygotowania:
1. Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w dwu centymetrowe plastry i lekko dłonią rozbijamy. Doprawiamy pieprzem oraz solą i smażymy na rozgrzanym oleju do miękkości.
2. Cebulę obieramy, drobno kroimy i szklimy razem z masłem. Do cebuli dodajemy grzyby, doprawiamy pieprzem oraz solą. Smażymy 20 minut, po tym czasie zagęszczamy sos śmietaną rozrobioną z mąką pszenną. Chwilkę gotujemy aż sos zgęstnieje.
3. Na koniec grzyby łączymy z mięsem.
4. Gotowe.
5. Smacznego.