Zestaw obiadowy jak u chińczyka

Zestaw Obiadowy Jak U Chińczyka

Zestaw obiadowy jak u chińczyka

Nie masz pomysłu na obiad, kolacje oto przepis dla Ciebie. Pełen zestaw obiadowy jak u Chińczyka, surówka, kurczak i makaron. Wypróbuj przekonaj się sam, bo kto nie lubi chińskich dań.

8 porcji
50 minut czas przygotowania

Składniki na surówkę:
• ½ główki kapusty białej
• 1 duża marchew
• 1/3 szk. wody
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• 1 łyżka cukru
• 1 łyżka octu ryżowego
• Szczypta soli

Składniki na makaron:
• 630 g makaronu chińskiego
• 1 łyżka kurkumy
• Sól
• Por ( biała końcówka)
• 1 marchew
• 1/3 główki kapusty białej
• 5 g grzybów suszonych MUN
• 1 łyżka oliwy
• Szczypta cynamonu
• 1 szk. wody
• 1 łyżka miodu
• 3 łyżki sosu sojowego jasnego

Składniki na KUNG PAO:
• 1 podwójny filet z kurczaka
• 1 papryka czerwona
• 1 papryka zielona
• 2 ząbki czosnku
• 2 cm korzenia Imbiru
• ½ pęczka szczypiorku
• 4 łyżki sosu sojowego ciemnego
• 4 łyżki sosu sojowego jasnego
• 4 łyżki octu balsamicznego
• 1 szk. wody
• 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
• Oliwa z oliwek do smażenia

Sposób przygotowania surówki:
1. Kapustę myję, oszukam, drobno szatkuję. Marchew obieram, myję, ścieram na tarce o dużych oczkach. Warzywa przekładam do miski. Do naczynia wlewam wodę, ocet, oliwę, wsypuję cukier, sól, dokładnie mieszam i łączę z warzywami. Surówkę odstawiam, na co najmniej dwie godziny.

Sposób przygotowania makaronu.
1. Grzybki MUN moczę w gorącej wodzie.
2. Do garnka wlewam wodę, wsypuję ½ łyżeczki kurkumy oraz sól i gotuję, następnie dodaję makaron i gotuję około 5 minut. Po ugotowaniu makaron odlewam i płuczę zimną wodą.
3. Kapustę drobno szatkuję, marchew obieram, kroję w słupki, por kroję w kostkę, grzyby MUN odlewam, kroję drobno. Warzywa smażę na rozgrzanej oliwie około 10 minut. Następnie dodaję ugotowany makaron, miód, wsypuję ½ łyżeczki kurkumy, szczyptę cynamonu, podlewam jedną szklanką wody, wlewam sos sojowy. Dokładnie mieszam i gotuję około 5 minut.

Sposób przygotowania kurczaka:
1. Mięso myję, osuszam, kroję w kostkę, solę.
2. Do naczynia wlewam sosy sojowe, ocet balsamiczny, mieszam i jedną łyżkę wlewam do mięsa, resztę odstawiam na bok. Mięso smażę na rozgrzanej oliwie.
3. Czosnek, imbir obieram, drobno siekam, szczypiorek również drobno siekam. Warzywa smażę na drugiej patelni na rozgrzanym oliwie. Po usmażeniu łączę z mięsem.
4. Papryki myję, osuszam, usuwam nasiona, kroję w drobne paseczki i przekładam do mięsa. Smażę około 10 minut.
5. Do pozostałego sosu wlewam 1 szk. wody, wsypuję skrobię ziemniaczaną, mieszam i wlewam do mięsa. Gotuję 2 minutki.
6. Danie gotowe, na talerzu układam makaron, mięso oraz surówkę.
7. Smacznego.

Zobacz inne super przepisy na surówki jak u Chińczyka:
Surówka Z Kapusty “Jak U Chińczyka”
Surówka Jak U Chińczyka Od Japończyka
Dwutygodniowa Surówka Z Kapusty (Jak U Chińczyka)

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.