Łaciaty sernik
Sernik z czterema różnymi smakami to efektowana i bardzo smaczna wersja klasycznego przysmaku. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu i zawsze wychodzi. Rozpływa się w ustach, jest przyjemnie wilgotne i jedwabiste.
Forma 24 cm x 24 cm
Czas przygotowania 50 minut
20 porcji
Składniki:
• 200 g herbatników
• 100 g masła
• 1 budyń waniliowy
• 1 kg twarogu sernikowego
• 150 g cukru
• 4 jajka całe
• 2 łyżki śmietany 18%
• 150 g masy makowej
• 3 łyżki mąki ziemniaczanej
• 80 g czekolady mlecznej
• 30 g śmietany 30%
• 400 g masy korówkowej
• 50 g orzeszków ziemnych
Sposób przygotowania:
1. Herbatniki blenduję blenderem, następnie łączę z rozpuszczonym masłem i układam na dnie formy.
2. Twaróg miksuję razem z cukrem, budyniem w proszku, jajkami i śmietaną 18%.
3. Masę dzielę na 4 równe części.
4. Do pierwszej części masy dodaję masę makową i jedną łyżkę mąki ziemniaczanej.
5. Do drugiej części masy dodaję rozpuszczoną czekoladę ze śmietaną 30%.
6. Do trzeciej części masy dodaję 150 g masy korówkowej.
7. Do czwartej części masy dodaję 2 łyżki mąki ziemniaczanej.
8. Każdą część ciasta mieszam dokładnie łyżką.
9. Następnie dowolnie nakładam po łyżce masy z każdej części ciasta na masie herbatnikowej.
10. Ciasto piekę w rozgrzanym piekarniki 70 minut w 160°C.
11. Po upieczeniu ciasto studzę, wierzch ciasta smaruję pozostałą masą korówkową i posypuję pokruszonymi orzeszkami.
12. Ciasto gotowe.
13. Smacznego.