Lasagne

Lasagne

Lasagne

Naszła mnie ogromna ochota na lasagne.

Składniki na sos mięsny:
– 500 gramów mięsa mielonego
– 1 cebula
– 1 łodyga selera naciowego
– 5 ząbków czosnku
– 1 łyżka mąki
– 300 mililitrów bulionu
– 150 mililitrów czerwonego wina
– 1 puszka pomidorów + 1-2 łyżki pasty pomidorowej
– oliwa z oliwek
– pietruszka, majeranek, bazylia
– pieprz
– sól

Przygotowanie sosu mięsnego:
Na rozgrzanej oliwie podsmażamy mięso, posiekaną w drobną kostkę cebulę, seler naciowy i czosnek. Oprószamy całość mąką, podsmażamy jeszcze chwilę, a potem dodajemy wino oraz bulion. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Dusimy przez około 20 minut, dodajemy pomidory i pastę, a następnie gotujemy jeszcze przez 10 minut.

Składniki na beszamel:
– 2 czubate łyżki mąki
– 2 solidne łyżki masła
– 600 mililitrów mleka
– biały pieprz
– gałka muszkatołowa
– sól

Przygotowanie beszamelu:
Masło rozpuszczamy i podsmażamy na nim mąkę aż zacznie się “pienić”. Dodajemy mleko i mieszamy energicznie trzepaczką aż do zgęstnienia. Doprawiamy pieprzem, solą i gałką.

Składniki do lasagne:
– płaty makaronu lasagne
– ser żółty lub mozzarella
– ser grana padano
– masło

Przygotowanie lasagne:
Naczynie żaroodporne smarujemy cienką warstwą masła. Układamy pierwszą warstwę makaronu (nie trzeba go gotować), na nią wykładamy nieco mięsnego sosu, następnie sos beszamelowy i znowu makaron. Powtarzamy aż do wykorzystania wszystkich składników, pamiętając, że ostatnią warstwą powinien być sos beszamelowy. Całość posypujemy serami. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 30-40 minut. Voila!

Link do przepisu: http://wsmakuzamkniete.blogspot.com/2015/08/lasagne.html

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.