Babka szwarcwaldzka

Babka szwarcwaldzka

Babka szwarcwaldzka

Dwukolorowa, pięknie prezentująca się babka z dodatkiem wiśni, które nadają jej kwaskowego posmaku. Delikatna, cudownie sprawdzi się jako wypiek wielkanocny. Trudna w wykonaniu również nie jest, dlatego gorąco zachęcam do zrobienia 🙂

Składniki:
słoik wiśni
30 ml wiśniówki
10 dag czekoladowej rozpuszczonej w kąpieli wodnej i ostudzonej
20 dag masła
30 dag cukru
5 jajek
40 dag mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
100 ml mleka
1 łyżeczka kakao
cukier waniliowy

Wiśnie odsączamy, skrapiamy połową wiśniówki. wiśnie, skropić połową wiśniówki. Masło ucieramy z cukrem, ucierając wbijamy po 1 jajku po każdym chwilkę miksując. Masę mieszamy z mąką, proszkiem do pieczenia i mlekiem. Powstałe ciasto dzielimy na pół. Jedną część mieszamy z wiśniami, drugą ze stopioną czekoladą, łyżeczką kakao i cukrem waniliowym.

Jasne ciasto umieszczamy na spodzie oprószonej mąką formy, na nim ciasto ciemne (u mnie odwrotnie). W kilku miejcach skręcamy ciasto widelcem. Pieczemy ok. 80 min. w temp. 175 stopni (u mnie godzinę, do suchego patyczka).

Dodatkowo
cukier puder
1 łyżeczka kakao
30 ml wiśniówki

Cukier puder mieszamy z resztą wiśniówki i 20 ml wody. Połowę powstałego lukru farbujemy resztą kakao. Babkę polewać na zmianę białym i czarnym lukrem.

Link do przepisu: http://kuchniawzieleni.blogspot.com/2015/04/babka-szwarcwaldzka.html

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.