Cukier różany

Udostępnij na:
Cukier różany

Cukier różany to prawdziwy rarytas. Okazuje się, że kwiaty róży nie tylko pięknie wyglądają, ale można je z pożytkiem wykorzystać w kuchni. Cukier różany przygotowny z płatków róż nie tylko przepięknie pachnie, ale ma cudny kolor. Nadaje się do ciast i ciasteczek, deserów, lemoniad, mas tortowych i drinków.
Płatki róży najlepiej zebrać w słoneczny dzień, z krzaczków dzikiej róży rosnących z dala od ulic i cywilizacji. By ocalić jak najwięcej czarującego różanego zapachu nie powinny być myte i płukane. Moje płatki są pamiatką po majowym pobycie nad polskim morzem, a rosły w ogromnym szpalerze przy zejściu na plażę. Po raz pierwszy je upolowałam, tym razem ubiegłam innych amatorów różanych płatków. Poza cukrem różanym dojrzewa też nalewka na płatkach róży.

Link do przepisu: https://www.gotujzdrowokolorowo.pl/2015/06/cukier-rozany.html

Zostaw Odpowiedź

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.