FLATBREAD PIZZA Z PATELNI

FLATBREAD PIZZA Z PATELNI

FLATBREAD PIZZA Z PATELNI

Flatbread to rodzaj płaskiego chlebka, który smaży się na suchej patelni, bez dodatku tłuszczu. Odmian tego pieczywa jest bardzo dużo, bo prawie na każdym kontynencie można spotkać jego wersję. Najprostszy chlebek składa się z mąki, wody i soli.
Flatbread świetnie się również sprawdzi jako spód do pizzy z patelni. Przygotowany jest z mąki, soli oraz jogurtu greckiego, z dodatkiem świeżej natki pietruszki. Bez drożdży – ciasto spulchnione jest proszkiem do pieczenia. Do tego dodatki – u mnie: kindziuk, mozzarella, pomidorki koktajlowe oraz oliwki i świeży szczypiorek.
Przygotowanie takiej pizzy jest bardzo proste i dużo szybsze od tej tradycyjnej, gdyż ciasto nie musi wyrastać, a samo smażenie na patelni (bez tłuszczu!) nie zajmuje więcej niż 5-6 minut! Smakuje rewelacyjnie, a nawet dużo lepiej niż na cieście drożdżowym.
Idealny przepis dla osób zabieganych i tych co nie posiadają piekarnika…

Link do przepisu: https://www.kuchniamagdaleny.pl/2019/11/flatbread-pizza-z-patelni.html

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.