Budyń Firnee ze starożytnego kraju

Budyń Firnee ze starożytnego kraju

Budyń Firnee ze starożytnego kraju

Afganistan to starożytne państwo, istniejące ponad 50.000 tys. lat. Ze względu na swoje strategiczne położenie, był często podbijany i okupowany, przez co duża część dziedzictwa archeologicznego została zniszczona. Przez dziesiątki lat i wielu podbojów, kuchnia afgańska była pod wieloma wpływami, szczególnie Indyjskiej i Perskiej. Firnee to w zasadzie pudding mleczny o smaku kardamonu i wody różanej z dodatkiem prażonych pistacji. Jest często podawany na weselach i ważnych uroczystość. Zapraszam na moją wersję, afgańskiego deseru, słodkiego, aromatycznego i banalnie prostego w zrobieniu.

Link do przepisu: https://rafalcook.com/2020/02/02/budyn-firnee-ze-starozytnego-kraju/

Tagi:

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.