Faworkowe różyczki

Faworkowe Różyczki

Faworkowe różyczki

Znudziły Ci się tradycyjne faworki, zrób coś innego.
Różyczki, które mogą być ozdobą stołu, którym zaskoczysz gości, spróbuj przekonaj się.

17 porcji
60 minut czas przygotowania

Składniki:
• 230 g mąki pszennej
• 4 żółtka jajek
• 200 g masła
• 10 g wódki
• 100 g śmietany kwaśnej 18%
• Szczypta soli
• Olej do smażenia
• Dżem do dekoracji
• Cukier puder do posypki

Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki przekładam do miski, wyrabiam ciasto. Z ciasta formuję kulę, przekładam na blat oprószony mąką i rozwałkowuję na grubość 1mm.
2. Przygotowuję trzy foremki różnej wielkości, każdą foremką wycinam po 17 kółek.
3. Każdy krążek nacinam wokół nożem od zewnętrznej krawędzi w stronę środka.
4. Środek największego koła smaruję roztrzepanym białkiem jajka. Na wierzch układam średniej wielkości koło tak, aby miejsca nacięte nie pokrywały się, środek dociskam palcem i smaruję białkiem. Na wierzch układam małe koło, środek dociskam palcem.
5. Na głębokiej patelni rozgrzewam olej. Każdą różyczkę smażę z obu stron.
6. Ostudzone róże posypuję cukrem pudrem, środek ozdabiam dżemem.
7. Gotowe.
8. Smacznego.

Zobacz inne super przepisy na faworki:
Kruche Faworki Na Śmietanie – Sprawdzony Przepis Na Chrusty + FILM
Faworki
Faworki – Puszyste I Delikatne

Link do przepisu: https://www.kulinarnachwila.com/2023/01/faworkowe-rozyczki.html#more

Tagi:

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.