Bitki schabowe we włoskim sosie pomidorowym z kaparami

Bitki schabowe we włoskim sosie pomidorowym z kaparami

Bitki schabowe we włoskim sosie pomidorowym z kaparami

Bitki schabowe do smaczny, pożywny, prosty obiad dla całej rodziny. Sos pomidorowy z dodatkiem aromatycznych kaparów i oregano posmakuje nie tylko miłośnikom włoskiej kuchni. W sezonie możesz użyć dojrzałych w słońcu pomidorów, teraz posiłkowałam się włoskim pomidorami z puszki. Kruchy, mięciutki schab doskonale smakuje z kluskami, kaszą lub ziemniaczanym puree.

Składniki:
60-80 g schabu
1 puszka pomidorów – 400 g
2-3 łyżki kaparów ze słoiczka
2-3 łyżki smalcu
1 cebula+1 ząbek czosnku
sól, pieprz
oregano
2 łyżki mąki
sól, pieprz
1 łyżka octu balsamicznego
1 płaska łyżeczka cukru

Przygotowanie:
schab pokroić w 1-cm plastry, następnie rozbić pod płatem folii spożywczej. Mięso posolić i oprószyć pieprzem. Obtoczyć w mące, nadmiar strzepnąć
smażyć na rozgrzanym smalcu z obydwu stron do zrumienienia. Odłożyć na bok

na tym samym tłuszczu zeszklić pokrojoną cebulę i posiekany czosnek. Na patelnię dołożyć kotlety, wlać pomidory z puszki, dodać oregano i dusić pod przykryciem do miękkości
na koniec dołożyć kapary, doprawić sos octem balsamicznym cukrem oraz skorygować ilość soli i pieprzu
podawać z ulubionymi dodatkami

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.