Kruche ciasto orkiszowe z rabarbarem i bezą (bez cukru)
Pyszne kruche ciasto z rabarbarem i bezą, wyczekiwane i najsmaczniejsze z majowych ciast. Nadają się do niego praktycznie każde owoce, lecz beza w towarzystwie kwaśnych owoców jest szczególnie smaczna. Także rabarbar, czerwona porzeczka, agrest czy jeżyny są tu połączeniem idealnym.
Bardzo lubię wszelkie słodkości, nie wyobrażam sobie niedzieli bez kawałka domowego ciasta do kawy. Nie przepadam jednak za skomplikowanymi przepisami, które wymagają sporego zaangażowania czasowego i wielu etapów przygotowania. Ten przepis jest zlepkiem kilku i co najważniejsze bardzo prosty.
Jest ze mną od bardzo dawna i właśnie dziś przenoszę go z kulinarnego kajecika na bloga. To przepis reaktywowany sprzed lat, ponieważ zmienił się nieco skład ciasta. Teraz używam tylko mąki orkiszowej i obojętnie jakiej mąki użyjesz, białej czy pełnoziarnistej ciasto będzie pyszne.
Nowym jest również beza przygotowana bez udziału cukru. Czym się różni od tej tradycyjnej?
W przygotowaniu kompletnie niczym, po upieczeniu nie ma jednak tak spektakularnie chrupiącej skórki. W smaku jest pyszna, mniej kaloryczna, a w zastępstwie chrupią płatki migdałowe.
Nie musisz również podpiekać spodu. Bardzo szybkie do wykonania, dlatego polecam je szczególnie niecierpliwym smakoszom. Upiekłam je w tortownicy o średnicy 24 cm.
Pysznie wygląda 🙂