SCHAB ZAPIEKANY POD PIERZYNKĄ Z PIECZAREK I SERA

SCHAB ZAPIEKANY POD PIERZYNKĄ Z PIECZAREK I SERA

SCHAB ZAPIEKANY POD PIERZYNKĄ Z PIECZAREK I SERA

Schab zapiekany pod pierzynką z pieczarek i sera

Przepis na nieco odmienne od tradycyjnych schabowych pyszne kotlety z pieczarkami i serem żółtym.

Składniki:

4 – 5 kotletów schabowych bez kości
180 g pieczarek
cebula
jajko
200 g sera żółtego
sól, pieprz
pieprz ziołowy, papryka wędzona, przyprawa do gyrosa
papryka ostra (opcjonalnie)

Przygotowanie
Kotlety schabowe rozbijamy tłuczkiem. Oprószamy je pieprzem ziołowym, paprykami i przyprawą do gyrosa. Odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. Pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebulę kroimy w kostkę. Oba składniki podsmażamy na patelni i odstawiamy do wystygnięcia. Pieczarki z cebulą przekładamy do miseczki, dodajemy jajko, starty ser żółty, sól i pieprz. Mieszamy dokładnie.
Naczynie żaroodporne smarujemy delikatnie olejem, układamy w nim kotlety, a na nie wykładamy masę z pieczarek i sera. Zapiekamy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180º C przez około godzinę.

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.