SCHAB ZAPIEKANY POD PIERZYNKĄ Z PIECZAREK I SERA
Schab zapiekany pod pierzynką z pieczarek i sera
Przepis na nieco odmienne od tradycyjnych schabowych pyszne kotlety z pieczarkami i serem żółtym.
Składniki:
4 – 5 kotletów schabowych bez kości
180 g pieczarek
cebula
jajko
200 g sera żółtego
sól, pieprz
pieprz ziołowy, papryka wędzona, przyprawa do gyrosa
papryka ostra (opcjonalnie)
Przygotowanie
Kotlety schabowe rozbijamy tłuczkiem. Oprószamy je pieprzem ziołowym, paprykami i przyprawą do gyrosa. Odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. Pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebulę kroimy w kostkę. Oba składniki podsmażamy na patelni i odstawiamy do wystygnięcia. Pieczarki z cebulą przekładamy do miseczki, dodajemy jajko, starty ser żółty, sól i pieprz. Mieszamy dokładnie.
Naczynie żaroodporne smarujemy delikatnie olejem, układamy w nim kotlety, a na nie wykładamy masę z pieczarek i sera. Zapiekamy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180º C przez około godzinę.