PIZZA GRUZIŃSKA À LA CHACZAPURI
Składniki na dwa placki:
Ciasto:
2,5 szklanki mąki
0,5 opakowania drożdży suchych
3 łyżki oleju
woda
szczypta soli
Nadzienie:
300 g mielonego mięsa wołowego
cebula
garść liści świeżej kolendry
dwie łyżki passaty pomidorowej
sól i pieprz
Dodatkowo:
2 jajka
200 g dowolnego sera żółtego
szczypiorek do dekoracji
Sposób przyrządzania:
Cebulę kroimy w drobną kostkę, kolendrę siekamy. Łączymy z mięsem i pozostałymi składnikami farszu.
Wyrabiamy ciasto jak na pizzę. Dzielimy na dwie równe części. Najlepiej użyć do tego wagi kuchennej.
Ciasto rozwałkowujemy na około 7 mm tak by przypominało elipsę. Dobrze podłożyć deskę do krojenia pieczywa i wałkować do brzegów. Pozwoli to zachować zbliżony kształt obydwóch placków.
Ser żółty kroimy w około 1 cm plastry, a następnie w figury przypominające długie graniastosłupy. Będziemy ich potrzebować 12 sztuk. Układamy je po trzy z każdej dłuższej strony placka. Zawijamy brzegi do środka, tak by ser został owinięty ciastem. Na koniec formujemy końcówki nadając ostateczny kształt naszemu chaczapuri.
Przestrzeń wewnątrz wypełniamy mięsnym farszem. Pozostały ser ścieramy na drobnej tarce i posypujemy placki. Na koniec w środku robimy dziurkę i dodajemy jajko, ostrożnie by nie uszkodzić żółtka.
Pieczemy w 200 stopniach przez około 15 minut. Pamiętajmy, że czas może się znacznie różnić w zależności od typu piekarnika.
Gotowe chaczapuri dekorujemy posiekanym szczypiorkiem.