Ciasto Jeżyk z nutką czekolady
Jeżyk z nutką czekolady
Ciasto bez pieczenia z wiórkami czekolady, spód z ulubionych ciastek Jeżyków, pyszna masa śmietankowa oraz kolorowe galaretki.
Składniki:
• 2 śmietany 36 %
• 2 serki mascarpone
• 2 galaretki zielone
• 2 galaretki przezroczyste
• 2 galaretki niebieskie
• 2 śnieżki na mleko
• 2 opakowania jeżyków
• 2 ½ czekolady mleczne ciemne
• ½ czekolady mlecznej białej ( dekoracja)
• Kilka winogron
• ½ kostki masła
• ½ szklanki cukru pudru
• 2 szklanki mleka
Sposób przygotowania:
Wymiary Tortownicy:
– szerokość 24 cm,
– długość 24 cm,
– wysokość całkowita 8 cm,
1. Galaretki (zieloną, przezroczystą) rozpuszczamy w szklance gorącej wody a niebieską w 1 ½ szklance gorącej wody. Niebieska galaretka ma całkowicie stężeć a pozostałe tylko lekko chłodzimy.
2. Masło rozpuszczamy i studzimy.
3. Ciasta jeżyki kruszymy i łączymy z masłem, wykładamy na dno tortownicy.
4. Śmietanę ubijamy, następnie dodajemy serek mascarpone i cukier puder, galaretkę przezroczystą i chwilę miksujemy.
5. Niebieską galaretkę kroimy w kostkę i łączymy z masą, dodajemy winogrona i lekko mieszamy łyżką dokładnie w celu połączenia składników.
6. Masę wylewamy na ciastka, na chwilę wstawiamy do lodówki.
7. W tym czasie robimy drugą masę, mleko wlewamy do naczynia, wsypujemy śnieżki i ubijamy.
8. Wlewamy zieloną galaretkę i chwilę miksujemy.
9. 2 czekolady ciemne drobno kroimy i łączymy z masą.
10. Masę wylewamy na masę serową.
11. Wierzch ciasta dekorujemy startą na tarce czekoladą biała oraz ciemną.
12. Ciasto gotowe. Smacznego.