PARÓWKI w cieście francuskim z mozzarellą
Dziś pomysł na śniadanie lub kolację na gorąco. Zwyczajne, nieco inaczej podane parówki: gorące, chrupiące. Przygotowanie zajmuje chwilę, a tak przygotowane, można wystudzić i zabrać do pracy (trzeba tylko uważać, bo ciasto może się pokruszyć).
Składniki:
parówki 2szt
1/2 opakowania ciasta francuskiego
1/2 kulki mozzarelli
2 łyżeczki startego parmezanu (niekoniecznie)
2 łyżeczki keczupu pikantnego
Przygotowanie:
Ciasto przekroić na pół. Środki posmarować keczupem, wzdłuż dłuższego boku ułożyć obrane z folii parówki. Mozzarellę pokroić w plastry i wzdłuż na pół, obłożyć nimi parówki. Posypać startym parmezanem. Zawinąć dokładnie parówki (tak aby łączenie ciasta było pod spodem), boki podwijając pod spód. Wierzch naciąć, pod katem, kilkukrotnie nożem. Piec 20min w piekarniku nagrzanym do 180oC.
Podawać z keczupem, majonezem lub sosem czosnkowym. Świetnie pasuje również sałatka z pomidorów i cebuli.