Hiszpański pastel, czyli makaronowy placek z pomidorami i szpinakiem
Hola, ¿qué tal? Cześć, jak się macie? Jeśli dobrze, to zapraszam do kuchni, zabieramy się do wspólnego gotowania! Dzisiaj będę Was kusić pysznymi, hiszpańskimi smakami. Z pewnością pojawią się dojrzewające w hiszpańskim słońcu pomidory, oliwa z oliwek oraz pyszny zielony szpinak, a to wszystko… w ciekawej formie makaronowego ciasta! Jest świetne na szybki lunch, jednak ja… uwielbiam jeść je na późne śniadanie, do aromatycznej, czarnej kawy z mlekiem.
To już trzeci przystanek podczas mojej podróży kulinarnej. Mam nadzieję, że za sprawą hiszpańskich smaków i aromatów, będziecie chcieli tu zostać na dłużej… 🙂
Przepis na ciasto makaronowe podsunęła mi moja koleżanka z Madrytu, Paula Garcia, z którą mieszkałam w jednym pokoju podczas moich erasmusowych wojaży. Na co dzień mieszka wraz ze swoją liczną rodziną pięćdziesiąt kilometrów od stolicy Hiszpanii, a jej dziadkowe zajmują się… uprawą szpinaku! Tak, tak – mało kto wie, że Hiszpania to jeden z głównych producentów tej zdrowej, bogatej w witaminy rośliny. Stąd też w wielu daniach, które mi pokazała pojawiał się szpinak – początkowo nie byłam do niego przekonana, a teraz.. nie wyobrażam sobie bez niego mojego kulinarnego tygodnia!
Na jedno, pyszne ciasto makaronowe potrzebne nam będzie:
– 150g spaghetti ugotowanego al dente (ja użyłam spaghetti z suszonymi pomidorami oraz hiszpańskimi przyprawami – jest to prezent od Pauli, jednak “zwykły” makaron spaghetti będzie Wam również bardzo smakował)
– 100g szpinaku typu “baby”
– 4 jajka (najlepiej od kur z wolnego wybiegu)
– 15 pomidorków koktajlowych
– 2 łyżki śmietany
– 1 cebulka
– 3 ząbki czosnku
– 40g świeżo startego twardego sera
– 2 łyżki hiszpańskiej oliwy z oliwek
– sól morska
– świeżo zmielony pieprz
– oliwa do smażenia
Vamos a la cocina! Idziemy do kuchni!
W osolonej wodzie gotujemy makaron, tak aby był al dente. Po ugotowaniu odcedzamy.
Szpinak myjemy, osuszamy.
Ząbki czosnku obieramy, kroimy na plasterki. Cebulkę kroimy na kawałeczki. Na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu podsmażamy czosnek, po chwili dodajemy cebulkę. Solimy i pieprzymy do smaku, gdy czosnek i cebulka będą już rumiane ściągamy patelnię z ognia.
Jajka rozbijamy do miseczki, dokładnie mieszamy ze śmietanką i startym serem. Dodajemy odrobinę soli i pieprzu.
5. Do miski dorzucamy makaron, umyty szpinak, cebulkę i czosnek oraz oliwę z oliwek. Całość dokładnie mieszamy.
Masę makaronową przekładamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu i smażymy mieszając przez około 10 minut. Następnie zsuwamy ciasto na talerz i z powrotem wkładamy na patelnię nieusmażoną stroną od dołu. Dosmażamy jeszcze przez 5 minut. Podajemy na ciepło.
Sposób podania:
Ciasto makaronowe wspaniale smakuje wraz z miksem świeżych sałat skropionych oliwą z oliwek.