Pizza
Dziś zgodnie z radą mojej przyjaciółki Kasi podpiekłam spód przed nałożeniem składników- Kasiu, miałaś rację, wychodzi super! 🙂
Fajnie, że spód wychodzi chrupiący, poza tym można ją jeść “z ręki” bo nie opada, trzyma się nawet z tymi wszystkimi dodatkami.
Składniki na spód do pizzy:
2 szklanki mąki
25g świeżych drożdży
pół szklanki mleka
szczypta soli
łyżeczka cukru
łyżka oleju
Sos pomidorowy:
mały koncentrat pomidorowy
3 łyżki wody
oregano, bazylia
Dodatki:
kukurydza
kawałki ugotowanego/smażonego kurczaka
pokrojona w kostkę papryka
ananas 🙂
Drożdże rozmieszałam z cukrem i letnim mlekiem. Dodałam pół szklanki mąki, wymieszałam. Odstawiałam na 45 minut do wyrośnięcia. Następnie dodałam pozostałe składniki: 1,5 szklanki mąki, sól, olej. Wyrabiałam ciasto przez 15 minut. Rozwałkowałam, ułożyłam na nasmarowanej olejem blasze. Podpiekłam w piekarniku przez około 10 minut. Wyjęłam z piekarnika, posmarowałam sosem pomidorowym. Posypałam mozzarellą, dodatkami ponownie serem i ziołami. Piekłam jeszcze przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.