Kuleczki w sosie słodko kwaśnym
Małe kuleczki w sosie słodko kwaśnym idealne jako przekąska w karnawałowe dni lub jako danie obiadowe podane z ryżem.
Składniki na kuleczki mięsne:
• ½ kg mięsa mielonego wieprzowego
• 1 przesmażona cebula
• Szczypta czosnku
• 1 całe jajko
• 2 łyżki bułki tartej
• Sól
• ½ łyżeczki papryki ostrej
• ½ łyżeczki Bazyli
Składniki na sos:
• 1 papryka czerwona
• 1 papryka żółta
• 1 cebula
• 3 marchewki
• 1 puszka ananasów
• Kostka rosołowa
• Sól
• Pieprz
• Szczypta chili
• 1 łyżka mąki pszennej
• 200 g przecieru pomidorowego
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki na kuleczki mięsne łączymy ze sobą. Robimy małe kotleciki wielkości orzech włoskiego i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 20 minut w 180°C.
2. W tym czasie, co pieką się nam kotleciki robimy sos, Cebulę obieramy drobno kroimy, prużymy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy obrane pokrojone w krążki marchewki oraz w paseczki papryki, podlewamy wodą i gotujemy.
3. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojone ananasy wraz z sokiem, kostkę rosołową, przecier pomidorowy, doprawiamy solą, pieprzem, chili oraz zagęszczamy mąką rozrobioną w małej ilości zimnej wody. Chwilkę gotujemy.
4. Danie gotowe.
5. Smacznego.