Indyk z ziemniakami i ziołami z rękawa
Bardzo lubię robić dania, które nie zajmują mi dużo czasu, ale są smaczne i pożywne.
Dzisiaj mam dla Was przepis na indyka z warzywami i ziołami z rękawa.
Zapraszam!
40 dkg piersi z indyka,
6 dużych ziemniaków,
1 czerwona papryka,
1 duża czerwona cebula,
2 ząbki czosnku,
2 łyżeczki słodkiej papryki,
gałązka świeżego oregano,
gałązka świeżego tymianku,
gałązka świeżego rozmarynu,
1 soli,
4 łyżki oleju rzepakowego,
Ważne: rękaw do pieczenia
Indyka płuczemy, czyścimy i kroimy na większej wielkości kawałki. Dodajemy świeże zioła, słodką paprykę, łyżkę oleju, oraz sól (według uznania – ja dodaję niewielką ilość). Odstawiamy do lodówki.
Następnie obieramy ziemniaki, myjemy i kroimy w talarki średniej grubości. Do ziemniaków dodajemy pokrojoną w listki cebulę, paprykę – pokrojoną w kostkę, ząbki czosnku oraz sól.
Po 30 minutach od wstawienia mięsa do lodówki mieszamy je dokładnie z ziemniakami oraz pozostałymi warzywami. Teraz wystarczy dodać pozostały olej, wymieszać, przełożyć “mieszankę” do rękawa i dobrze zawinąć (zostawiając odrobinę miejsca). Ja swój rękaw włożyłam do naczynia żaroodpornego, aby nie zabrudzić piekarnika.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy rękaw i pieczemy przez ok. godzinę. Warto kontrolować czy ziemniaki są twarde. Można w czasie pieczenia przewrócić worek, aby wszystkie składniki dusiły się w powstałym sosie.