Udka słodka dolina
Pieczone udka w sosie słodko kwaśnym z warzywami, możemy przygotować na niedzielny obiad. Pracy w przygotowaniu jest mało i bardzo prosto.
5 porcji
40 minut czas przygotowania
Składniki:
• 5 udek z kurczaka
• 1 cebula
• Olej do smażenia
• 200 g przecieru pomidorowego
• 2 papryki czerwone
• 4 ogórki konserwowe
• 1 puszka kukurydzy konserwowej
• 1 łyżka octu jabłkowego
• ½ łyżeczki cukru
• 1 łyżka mąki pszennej
• Szczypta chili
• Pomysł na soczystego kurczaka z papryką i ziołami.
Sposób przygotowania:
1. Udka myjemy, kroimy na połowę, doprawiamy pomysłem na soczystego kurczaka oraz solą, układamy w woreczku do pieczenia i pieczemy 30 minut w 180°C.
2. W tym czasie, co mięso się piecze robimy sos. Cebule obieramy, drobno kroimy, pod smażymy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy obrane z nasion, pokrojone w paseczki papryki oraz w kostkę ogórki i odlaną z zalewy kukurydzę.
3. Podlewamy 1 szklanką wody, następnie dodajemy przecier pomidorowy, cukier, ocet, oraz chili.
4. Na koniec sos zagęszczamy mąką rozrobioną w małej ilości wody. Chwilkę gotujemy i łączymy z mięsem.
5. Gotowe.
6. Smacznego.