Szaszłyki w sosie barbecue
Takie danie możemy przygotować na różne uroczystości, na niedzielny obiad, również zamiast piec piekarniku możemy upiec na grillu.
5 porcji
45 minut czas przygotowania
Składniki na sos:
• 300 ml przecieru pomidorowego.
• 1 cebula.
• 1 łyżka oleju.
• 2 ząbki czosnku.
• 2 łyżki octu winnego.
• 2 łyżki brązowego cukru.
• 2 łyżki sosu sojowego.
• 2 łyżki koncentratu pomidorowego.
Składniki na marynatę:
• 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
• 2 łyżki mleka
• 1 całe jajko
• 1 łyżka maki ziemniaczanej
Pozostałe składniki:
• 1 kg mięsa wieprzowego ze szynki
• 1 łyżka przyprawy do mięsa wieprzowego
Sposób przygotowania sosu:
1. Zacznij od sosu: cebulę i czosnek drobno posiekaj. Przysmaż na oleju, dodaj koncentrat, a po minucie resztę składników. Gotuj na małym ogniu do momentu, aż sos będzie gęsty (około 15 minut).
Sposób przygotowania mięsa:
1. Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę, przyprawiamy solą oraz przyprawa do mięsa.
2. Wszystkie składniki na marynatę łączymy razem ze sobą i dodajemy mięso. Odstawiamy, na co najmniej godzinę.
3. Po tym czasie nakładamy mięso na patyczki do szaszłyka i pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia 35 minut w 180°C. Możemy obracać, co 10 minut żeby równo się upiekły.
4. PO upieczeniu układamy na talerzu, polewamy sosem.
5. Smacznego.