Roladki w sosie musztardowo- pieczarkowym
Roladki ze schabu z obłędnym nadzieniem, bo ile można jeść tradycyjne schabowe. Kilka prostych składników i pyszne roladki lądują na twoim talerzu, Spróbuj i przekonaj się sam.
13 porcji
40 minut czas przygotowania
Składniki na roladki:
• 1kg schabu
• 5 dag boczku wędzonego
• 1 cebula
• 2 ogórki kiszone
• 4 łyżki musztardy sarepskiej
• Mąka pszenna do panierki
• Olej do smażenia
• Sól
• Pieprz
Składniki na sos:
• 1 kg pieczarek
• 1 cebula
• Olej do smażenia
• 2 łyżki musztardy
• ½ szk. śmietany 12%
• Sól
• Pieprz
Sposób przygotowania:
1. Mięso myjemy, osuszamy, usuwamy wystające części, kroimy w dwu centymetrowe plastry i rozbijamy. Doprawiamy pieprzem oraz solą i smarujemy cienko musztardą.
2. Boczek oraz ogórki kroimy w słupki a cebulę obieramy i kroimy w piórka. Nakładamy na środek każdego kawałka mięsa i zwijamy w roladki.
3. Mięso obtaczamy w mące, następnie smażymy z każdej strony na rozgrzanym oleju.
4. Roladki się smażą a my robimy sos, cebulę obieramy, drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy pokrojone w plasterki grzyby. Doprawiamy pieprzem oraz solą.
5. Pod koniec smażenia grzybów, sos zagęszczamy mąką pszenną ( jedna łyżka) rozrobioną z musztardą oraz śmietaną, hartując wlewamy do grzybów.
6. Na koniec sos łączymy z usmażonymi roladkami.
7. Gotowe. Smacznego.