Puszyste ciasto jogurtowe z truskawkami
Dzisiaj zapraszam na lekkie ciasto jogurtowe z truskawkami. Jest na tyle proste, że po prostu trzeba je upiec w sezonie przynajmniej raz. Wychodzi piękne i puszyste, bez zakalca. Czuć w nim lekki posmak jogurtu i wanilii, jest też przyjemna słodycz, ale na pierwszy plan wybija się wyjątkowy smak świeżych, dojrzałych truskawek. Serdecznie polecam do weekendowej kawy!
Lista składników
Ciasto
1.5 szklanki (250 g) mąki pszennej
200 g jogurtu greckiego
200 g truskawek
3/4 szklanki (150 g) cukru
50 ml oleju rzepakowego
2 duże jajka
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka pasty waniliowej
Kruszonka
4 łyżki (50 g) mąki pszennej
2 łyżki (25 g) cukru pudru
25 g zimnego masła
Cukier puder do posypania
Zobacz inne super przepisy na ciasto jogurtowe:
Ciasto Jogurtowe Bez Pieczenia (Ser Żółty)
Ciasto Jogurtowe Z Kajmakiem I Orzechami
Ciasto Jogurtowe Ze Śliwkami – Bez Użycia Miksera
Ciasto Jogurtowe Na Zimno Z Arbuzem I Melonem + FILM
Ciasto Jogurtowe Bez Mąki