Faworkowe różyczki
Znudziły Ci się tradycyjne faworki, zrób coś innego.
Różyczki, które mogą być ozdobą stołu, którym zaskoczysz gości, spróbuj przekonaj się.
17 porcji
60 minut czas przygotowania
Składniki:
• 230 g mąki pszennej
• 4 żółtka jajek
• 200 g masła
• 10 g wódki
• 100 g śmietany kwaśnej 18%
• Szczypta soli
• Olej do smażenia
• Dżem do dekoracji
• Cukier puder do posypki
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki przekładam do miski, wyrabiam ciasto. Z ciasta formuję kulę, przekładam na blat oprószony mąką i rozwałkowuję na grubość 1mm.
2. Przygotowuję trzy foremki różnej wielkości, każdą foremką wycinam po 17 kółek.
3. Każdy krążek nacinam wokół nożem od zewnętrznej krawędzi w stronę środka.
4. Środek największego koła smaruję roztrzepanym białkiem jajka. Na wierzch układam średniej wielkości koło tak, aby miejsca nacięte nie pokrywały się, środek dociskam palcem i smaruję białkiem. Na wierzch układam małe koło, środek dociskam palcem.
5. Na głębokiej patelni rozgrzewam olej. Każdą różyczkę smażę z obu stron.
6. Ostudzone róże posypuję cukrem pudrem, środek ozdabiam dżemem.
7. Gotowe.
8. Smacznego.
Zobacz inne super przepisy na faworki:
Kruche Faworki Na Śmietanie – Sprawdzony Przepis Na Chrusty + FILM
Faworki
Faworki – Puszyste I Delikatne