Cappuccino – ciasto

Udostępnij na:
Cappuccino - ciasto

Cappuccino – ciasto

Składniki:
* 1 opakowanie mleka w proszku (400 g opakowanie)
* 1 masło
* 300 g serka homogenizowanego waniliowego
* 1 szklanka cukru
* 10-12 łyżek kawy cappuccino (suchej w proszku)
* 100 ml śmietanki 30%
* biszkopty ok. 25 dkg
Na polewę:
* 1 czekolada
* 1 łyżeczka (do herbaty) żelatyny
* 1 łyżka masła
Dodatkowo:
* 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
* 1/2 szklanki wrzątku

Blaszka 21×24 cm

Kawę rozpuściłam w przegotowanej wodzie.

Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia i wykładałam na nią biszkopty wcześniej zanurzone w kawie.

Masło uwierciłam z cukrem na puszystą masę. Dodałam serek waniliowy, mleko w proszku, śmietankę i kawę cappuccino. Wszystko zmiksowałam na jednolitą masę.

Wyłożyłam masę cappuccino na nasączone biszkopty. Na wierzch wyłożyłam znów biszkopty.

Polałam polewą.

Kawę co mi została z nasączania biszkoptów na spód ciasta zagotowałam i zdjęłam z ognia. Dodałam żelatynę i mieszałam do jej rozpuszczenia.
Do jeszcze bardzo ciepłej kawy z żelatyną dodałam połamaną czekoladę i łyżkę masła. Mieszałam aż czekolada i masło rozpuszczą się. Wylałam na wierzch ciasta.

Ciasto wstawiłam do lodówki. Najlepiej jak schłodzi się przez kilka godzin zanim się je pokroi.
Moje stało całą noc.

Notatki:
* można użyć dowolnego smaku kawy cappuccino, ja miałam waniliowe
* dodaję odrobię żelatyny, by był połysk na polewie i nie rozmazywała się po cieście, nie jest konieczne jej dodanie

Link do przepisu: https://pieprzyczfantazja.blogspot.com/2019/09/cappuccino-ii-ciasto.html

Zostaw Odpowiedź

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.