Ryba po grecku

Ryba po grecku

Ryba po grecku

Ryba po grecku to pyszne tradycyjne danie nie tylko na wigilijny stół. Oczywiście Wigilia nie odbędzie się bez tego dania, ale przygotowuję je zawsze kiedy najdzie mnie ochota. Danie to nie jest trudne ani czasochłonne do zrobienia, więc jest to ogromnym plusem. Ryba po grecku wcale nie ma wiele wspólnego z Grecją. Jest za to daniem, które bardzo lubią Polacy.

700 g świeżej ryby (dorsz lub mintaj)
1/2 szklanki mąki pszennej
Olej do smażenia
Sól, pieprz
4 średnie marchewki
Kawałek pora
2 korzenie pietruszki
1/2 szklanki wody
4 łyżki przecieru pomidorowego
3 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
1 łyżeczka słodkiej papryki

Link do przepisu: https://foodmagazine.pl/ryba-po-grecku/

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.