Zakwas żytni

Zakwas żytni

Zakwas żytni

Przyznacie chyba, że nie ma nic lepszego niż pachnący, domowy chleb na własnym zakwasie. Nie ma co się oszukiwać – nawet najlepszy i najuczciwszy chleb drożdżowy nie dorówna chlebowi na zakwasie! Powiem Wam szczerze, że od pieczenia chleba można się uzależnić, a zrobienie zakwasu to pierwszy krok do rozpoczęcia tej smacznej przygody. Przygotowanie zakwasu jest niezwykle proste, wymaga tylko dwóch składników i odrobiny czasu. Mąka, woda i fermentacja – to wszystko! Zakwas traktujemy jak domowe zwierzątko, które od czasu do czasu trzeba dokarmić, trzymać w cieple i dbać o niego. Wtedy odwdzięczy nam się wspaniałym, pachnącym i świeżym pieczywem, którego smak i zapach przebije wszystkie pozytywne doznania, jakie daje nam spożywanie nawet najwspanialszych bagietek i kajzerek ze sklepowej półki.

Link do przepisu: https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/zakwas-zytni/

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.