Kotleciki z włoskiej kapusty
Prosty przepis dla miłośników kuchni wegetariańskiej – kotleciki z włoskiej kapusty. Są soczyste, bardzo delikatne, puszyste i super smaczne.
Kapusta włoska idealnie nadaje się do przygotowania kotlecików, bo sama w sobie jest dość sucha i choć są niezwykle mięciutkie i delikatne łatwo je formować. Z jakiej ilości ich nie usmażysz rozejdą się w oka mgnieniu. Polecam!
Składniki:
1 mała włoska kapusta (ok. 1 kg)
1 cebula
1 jajko
sól, pieprz
3-4 łyżki bułki tartej + do obtoczenia
masło klarowane do smażenia
Przygotowanie:
kapustę obierz z wierzchnich liści, pokrój na ćwiartki i poszatkuj. Ugotuj w 2 szklankach wody przez około 15-20 minut do miękkości. Wyłóż na durszlak odsącz i odciśnij z nadmiaru wody. Ostudź
obraną, pokrojoną w kosteczkę cebulę zaszklij na łyżce masła
schłodzoną kapustę zblenduj niezbyt dokładnie. Wymieszaj z jajkiem, solą, pieprzem i bułką tartą. Zamiast bułki tartej możesz dodać ugotowaną kaszę jaglaną (np. pozostałości ze śniadania) lub czerwoną soczewicę
formuj owalne kotleciki i smaż po kilka minut z obu stron do zrumienienia. Po usmażeniu odkładaj na papierowy ręcznik celem odsączenia nadmiaru tłuszczu