Potrawka z udkami kurczaka

Potrawka Z Udkami Kurczaka

Potrawka z udkami kurczaka

W tym daniu rumiane kawałki kurczaka zanurzone w wyrazistym sosie z dodatkiem warzyw a to wszystko robi się na jednej patelni. Najlepiej smakuje z ryżem lub makaronem.

8 porcji
40 minut czas przygotowania

Składniki:
• 500 g udek kurczaka bez kości i skóry
• 2 marchewki
• 1 cebula
• 1 papryka czerwona
• 1 papryka zielona
• 1 papryka żółta
• 1 brokuł
• Olej do smażenia
• 4 łyżki sosu sojowego ciemnego
• 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
• 1 łyżka przyprawy do kurczaka
• ½ łyżeczki czosnku
• ½ łyżeczki imbiru
• Sól
• 1 łyżeczka papryki słodkiej
• Szczypta Chili

Sposób przygotowania:
1. Mięso kroję na małe kawałki, przekładam do miski, wsypuję sól, przyprawę do kurczaka, imbir, czosnek, paprykę słodką, chili i mieszam.
2. Mięso smażę na rozgrzanym oleju, około 20 minut.
3. Marchewki obieram, kroję w słupki, cebule obieram drobno kroję, warzywa dodaję do mięsa, smażę 5 minut i podlewam 1 szk. wody.
4. Papryki myję, oczyszczam z nasion, kroję w słupki, brokuł dzielę na małe różyczki, dodaję do mięsa.
5. Następnie wlewam sos sojowy i gotuję około 10 minut.
6. Na koniec sos zagęszczam skrobią ziemniaczaną rozrobioną w małej ilości wody.
7. Danie gotowe, podaję z ryżem.
8. Smacznego.

Link do przepisu: https://www.kulinarnachwila.com/2023/11/potrawka-z-udkami-kurczaka.html#more

Tagi:

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.